SCURT ISTORIC:
Unitatea de învățământ cu personalitate juridică, Școala Gimnazială ”Dumitru I. Ionescu”, are în subordine următoarele structuri:
Școala Gimnazială ”Dumitru I. Ionescu” Calvini se află în satul Bâscenii de Jos, pe DJ 102B. Tot pe același drum se află și Școala Primară Bâscenii de Jos, Școala Gimnazială Bâscenii de Sus. Școala Olari se află la o distanță de circa 3 kilometri, peste pârâul Bâsca Chiojdului.
Prezentarea geografica a comunității
Comunitatea de rromi cu o pondere a populației de 80% este situată în satu Bâscenii de Jos,în centrul comunei la o distanta de 200m de școala coordonatoare.Un procent de 15% sunt situati la marginea satului Bâscenii de Jos la o distanta de 500m de Școala Gimnazială Bâscenii de Jos, 5% fiind răspândiți pe întrg teritoriul comunei
În satul Olari si Vereș majoritari sunt românii cu un procent de 98%.
Cel mai vechi învățător semnalat în acte a fost grămăticul Dragomir, 30 aprilie 1634.
Școlile comunale ale celor trei sate (Bâscenii de Sus, Bâscenii de Jos și Calvini) își începeau activitatea cu 1 decembrie 1838.
Renașterea școlilor sătești etapizate se produce la 13 septembrie 1854, când Eforia, solicita Ministerului Instrucțiunii Publice să rezolve această problemă.
Starea școlilor de pe valea Bâsca Chiojdului, la jumătatea anului 1860, este arătată de un document trimis Eforiei, de către institutorul D. Chirculescu: Ioan Dragomir la Bâscenii de Jos, Nicolae Stoica la Bâscenii de Sus, Dumitru Chirițescu la Calvini.